Nederlands waterzuiveringssysteem reinigt Ierse wateren

10-09-2015 13:40 | Door: Fitria Jelyta

Royal HaskoningDHV werkt samen met het Ierse watermanagementbedrijf EPS om het grootste graafschap van Ierland te voorzien van het duurzame waterzuiveringssysteem Nereda.

Het landelijke waterleidingsbedrijf van Ierland heeft € 100 mln geïnvesteerd om waterzuiveringsinstallaties aan te leggen in een aantal gebieden van het Ierse graafschap Cork. Hiervoor zijn watermanagementbedrijf EPS en het Ierse bouwbedrijf Sisk JV verantwoordelijk. De partijen zullen het innovatieve waterzuiveringssysteem Nereda van Royal HaskoningDHV aanleggen, om het rioolwater van de gebieden te zuiveren.

Dit is het derde project waarin EPS de waterzuiveringstechniek installeert om Cork van schoon oppervlaktewater te voorzien. De Ierse licentiehouder van Nereda werkt al samen met Royal HaskoningDHV om het rioolwater te zuiveren in twee andere Ierse gebieden.

De nieuwe installatie gaat het afvalwater van 65.000 huishoudens in het graafschap zuiveren. In 2017 moet de installatie gereed zijn voor gebruik.

Waterzuiverende bacteriën

Het duurzame waterzuiveringssysteem van Royal HaskoningDHV bestaat uit biomassakorrels die door waterzuiverende bacteriën zijn gevormd. De Nereda-technologie verbruikt 40 procent minder energie dan een traditionele rioolwaterzuivering. Daarnaast zijn er minder chemische stoffen nodig tijdens het zuiveringsproces.

De bacterie-waterzuiveringsinstallatie is voor het eerst in het Nederlandse Epe aangelegd. Inmiddels heeft Royal HaskoningDHV Nereda wereldwijd verkocht aan onder meer Brazilië, Australië en Zuid-Afrika. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Royal HaskoningDHV, EPS | Foto: William Murphy, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra