Asfalt uit sloopmateriaal van Abbink is duurzaam alternatief

Ecofalt

14-09-2015 13:45 | Door: Fitria Jelyta

Wegenbouwbedrijf Abbink Boekelo Wegenbouw produceert afval uit sloopmateriaal. Het duurzame alternatief met de naam Ecofalt komt binnenkort op de markt.

Abbink Boekelo Wegenbouw in Enschede ontwikkelde een duurzaam alternatief voor de onder-, tussen- en deklaag van asfaltwegen, met de naam Ecofalt. Dit asfalt bestaat voor 90 procent uit puin in plaats van het gebruikelijke natuurlijk gesteente.

Het wegenbouwbedrijf haalt het puin uit sloopmateriaal van onder meer gebouwen en oude wegen. Vervolgens verwerkt een recyclingbedrijf het puin om het gereed te maken voor wegenbouw.

Ecofalt is te verwerken bij een temperatuur tot min 10 graden Celcius. Dit draagt bij aan de continuïteit van wegwerkzaamheden, doordat Ecofalt gemakkelijk is aan te leggen.

Twentse Duurzaamheidsprijs

Samen met de gemeente Enschede heeft het wegenbouwbedrijf zich aangemeld voor de Twentse Duurzaamheidsprijs, een initiatief van Regio Twente in samenwerking met stichting Pioneering. Hiermee kunnen gemeenten, bedrijven en particulieren een geldbedrag winnen om duurzame bouwprojecten te realiseren.

In Nederland loopt al een aantal wegenbouwprojecten met duurzaam asfalt. Zo is in Friesland asfalt ontwikkeld uit hergebruikt toiletpapier en is Zeeland een praktijkproef gestart met biobased asfalt. Daarnaast is in Australië asfalt ontwikkeld dat voor 99 procent uit afval bestaat.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: De Ondernemer, Tubantia | Foto: Anton Whoa, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra