Boskalis gaat Marker Wadden aanleggen

Markermeer

14-09-2015 18:17 | Door: Fitria Jelyta

Baggerbedrijf Boskalis heeft de opdracht gekregen om een groot moerasgebied met eilanden van klei en slib aan te leggen in het Markermeer. Dit moet een van de grootste natuurherstelprojecten van Europa worden.

Dat schrijft dagblad Trouw. Het Nederlandse baggerbedrijf Boskalis begint in 2016 met het aanleggen van de Marker Wadden. Dat is een groot moerasgebied met eilanden van klei en slib in het Markeermeer. Het meer grenst aan de noordoostelijke zijde aan het IJsselmeer.  

Na de afsluiting van het IJsselmeer is het Markermeer vervuild met een grote slibdeken op de bodem. In opdracht van de Rijkswaterstaat gaat Boskalis het slib rondom de eilanden verwijderen en gebruiken om voedselrijk wetland en oevers te ontwikkelen. De baggeraars graven metersdiepe geulen om het slib op te vangen. 

Deze ‘slibmotor’ moet met behulp van waterstromingen functioneren als een stofzuiger die het troebele water helder maakt. Vervolgens kunnen mosselbanken zich in het schone water herstellen en het fijnste slib uit het water filteren.

Zo wordt het water weer aantrekkelijk voor vissen. De eilanden van klei en slib bieden daarnaast ruimte aan watervogels. 

Nieuwe natuur

Bezoekers kunnen het natuurgebeid bereiken via een jachthaven. Volgens het baggerbedrijf kan de innovatieve bouwwijze met slib een nieuw Nederlands exportproduct worden.

Het nieuwe natuurgebied moet uiteindelijk 10.000 hectare groot worden. De eerste fase van de bouw moet een eiland opleveren dat zal uitgroeien tot ongeveer 500 hectare en een onderwaterlandschap met paaiplaatsen, geulen en slenken van circa 1.000 hectare.

Met dit project is een aanneemsom van € 33 mln gemoeid, meldt Boskalis in een persbericht. Het bedrijf voert het ontwerp uit van de Nederlandse landschapsarchitect Rik de Visser van bureau Vista

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Boskalis, Trouw | Foto: Marieke Kuijjer, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra