Nieuw duurzaam onderkomen natuureducatie in Amersfoort

16-09-2015 18:58 | Door: Fitria Jelyta

Een duurzaam nieuw gebouw is opgeleverd voor het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME) in Amersfoort. De architecten hebben bij het ontwerp rekening gehouden met duurzaamheid en de natuurlijke omgeving.

Het Groene Huis’ is opgeleverd door architectenbureau Onix en aannemingsbedrijf Draisma Apeldoorn. De architecten lieten zich inspireren door een boerenschuur om het gebouw voor het CNME te ontwerpen. Volgens de architecten past dit ontwerp goed bij het omliggende natuurgebied en de functie die het gebouw zal krijgen.

Het gebouw biedt ruimte aan een bezoekerscentrum, kantoren, en bijeenkomst- en expositieruimtes. Nadat het oude CNME-gebouw in vlammen opging, besloot de gemeente Amersfoort om een duurzaam onderkomen te bouwen op de cultuurhistorische locatie.

Het bouwwerk heeft een opvallende houten buitenbekleding en bestaat voornamelijk uit hout en beton. Hiervoor hebben de aannemers duurzame en lokale materialen gebruikt als verduurzaamd elzenhout uit Nederland.

 

Circulair inkopen

Daarnaast is het Groene Huis aangesloten op een warmtekoudeopslagsysteem om het gebouw duurzaam te verwarmen en koelen. Het Groene Huis bevat veel ramen om beter gebruik te maken van daglicht. Zo is er overdag minder verlichting nodig en kan het energieverbruik omlaag.

Volgens de gemeente Amersfoort zijn veel van de gebruikte bouwmaterialen voor het Groene Huis circulair ingekocht. Dit is gedaan om het bouwafval te reduceren. Verder zijn er afspraken gemaakt over een hoogwaardig hergebruik van de bouwmaterialen aan het eind van de gebruiksfase. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Gemeente Amersfoort, Cobouw | Foto: Gemeente Amersfoort (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra