Elfstedenhal reduceert energiekosten met duurzame ESCo

ijsbaan onderhoud

18-09-2015 16:40 | Door: Fitria Jelyta

Het Friese fonds voor duurzame energie financiert energiezuinige installaties voor de nieuwe ijsbaan in Leeuwarden. Het Energy Service Company (Esco)-contract heeft een looptijd van 25 jaar.

Dat meldt TV Bolsward. Voor het energieleveringscontract krijgt de nieuwe Elfstedenhal een lening van het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE). Het Friese fonds voor duurzame energie draagt hiermee bij aan de duurzame energiedoelstelling van Friesland. De provincie wil in 2025 volledig onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

De ESCo wordt voor 25 jaar uitgevoerd door Bouwgroep Dijkstra Draisma (BDD). De gemeente Leeuwarden heeft met het contract de energievoorziening, financiering en het management van de ijsbaan uitbesteed aan het bouwbedrijf. Hiermee bespaart de gemeente flink op de energiekosten van de Elfstedenhal.

Met de ESCo kan BDD de vernieuwing van gebouwinstallaties en het onderhoud combineren met gebouwbeheer en verbetering van de energieprestaties.

Stortgas

De Elfstedenhal is voorzien van energiezuinige installaties. Zo zijn er 500 zonnepanelen geplaatst op het dak van de ijsbaan. Het gebouw gebruikt ook stortgas van de voormalige afvalstortplaats “De Schenkenschans” voor elektriciteit en duurzame verwarming.

Met de energiezuinige installaties is het gasverbruik van de hal tot 1 procent gedaald. Daarnaast verbruikt de Elfstedenhal slechts 50 procent van de elektriciteit ten opzichte van een soortgelijke ijsbaan. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: TV Bolsward, FSFE | Foto: Marc Brüneke, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra