Wageningen UR breidt proef met bio-asfalt uit in Zeeland

19-09-2015 10:12 | Door: Fitria Jelyta

Nederlandse onderzoekers hebben duurzaam asfalt ontwikkeld met een natuurlijk plakmiddel als vervanger voor aardolielijmstof. Het bio-asfalt is eerder in Zeeland getest en wordt uitgebreid met een vervolgproef.

Het bio-asfalt bestaat uit lignine, een natuurlijke stof in de celwanden van planten en bomen die stevigheid biedt. De stof vervangt bitumen, een aardolieproduct dat als lijmstof wordt gebruikt om asfalt te produceren.

De onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research testen het bio-asfalt momenteel op een 100 meter lang proefvak in Zeeland. Daarnaast zijn drie wegvakken van elk 70 meter aangelegd. Deze wegvakken zijn bedekt met respectievelijk lage temperatuur-asfalt, lage temperatuur-asfalt met lignine en een hoge temperatuur-asfalt. 

“We gaan bekijken of de rolweerstand van het asfalt verbetert door lignine”, zegt Richard Gosselink, coördinator van het Lignine Platform van Wageningen UR. “Daardoor zal de weg mogelijk ook geluidsarmer zijn en zal het verkeer minder brandstof verbruiken, waardoor er ook op dat aspect nog op fossiele brandstof wordt bespaard.”

Duurzaam alternatief

Samen met onder meer het Asfalt Kenniscentrum, Zeeland Seaport en de Provincie Zeeland is asfaltcentrale H4A geïnteresseerd in de proef. Het onderzoek moet de duurzame aspecten van lignine voor het produceren van asfalt belichten.

De wetenschappers onderzoeken ook andere toepassingen van lignine. Zo bekijken ze de mogelijkheden om bitumenproducten in dakbedekking te gebruiken en om de onderkant van vloertegels te vervangen door lignine. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Wageningen UR | Foto: halfrain, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra