Nederlandse innovatie biedt drinkwater en stroom in Colombia

Johnny Cay Colombia

21-09-2015 15:23 | Door: Chris Thijssen

Een Nederlandse innovatie zet zout water om in zoet water en genereert tegelijkertijd elektriciteit. De eerste FreshWaterMill wordt operationeel op een Colombiaans eiland.

De FreshWaterMill, ontwikkeld door Solteq Energy, is een hydraulische windmolen, die een systeem voor omgekeerde osmose aandrijft. Het systeem perst zout water door een membraan, dat het zout uit het water filtert. De energie die overblijft, wordt omgezet in elektriciteit.

Het regionale park op het Colombiaanse eiland Johnny Cay krijgt de primeur van de FreshWaterMill. Voordat de FreshWaterMill in Colombia in gebruik wordt genomen, wordt de molen op 1 oktober officieel gedoopt. Dat gebeurt op de Dairy Campus in Leeuwarden door wethouder Henk Deinum.

Samenwerking

Voor de ontwikkeling van de FreshWaterMill werkte Solteq Energy samen met de bedrijven Lenntech, Hydroton en Hoekstra-Suwald. De Technische Universiteit Delft bracht kennis in voor de combinatie van de verschillende systemen. Naast RVO.nl ondersteunde ook de gemeente Leeuwarden het uittesten van het project op organisatorisch en financieel gebied.

Ook andere bedrijven zetten zout water om in zoet water met behulp van hernieuwbare energie, zoals het Franse Eole Water en het Delftse Elemental Water Makers.

De technologie van de start-up uit Delft pompt zout of brak water omhoog naar een bassin op 100 meter hoogte. Dit gebeurt door middel van stroom afkomstig van windmolens en zonnepanelen. De zwaartekracht perst het water op de terugweg naar beneden door membranen, die het zout eruit filteren.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | Foto: Joao Carlos Medau, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra