Tiel krijgt dynamisch waterplein voor regenwateropslag

Tielse waterplein Vogelbuurt

21-09-2015 15:09 | Door: Fitria Jelyta

De Gelderse plaats Tiel krijgt een nieuw waterplein om regenwater tijdelijk op te slaan. Het plein moet onder meer overstromingsrisico’s en hoge grondwaterstanden voorkomen.

Het waterplein in de Vogelbuurt is ontworpen door architectenbureau De Urbanisten. De architecten leggen een speelse ‘slang’ aan rondom het grootste bassin. Hierdoor ontstaat een landschap met hoge en lage plekken om kleinere bassins te plaatsen voor vervoer, opslag en doorsijpeling van regenwater.

Het waterplein is onderdeel van een nieuw hemelwaterafvoersysteem in de Vogelbuurt. Daarnaast moet het plein oplossing bieden voor het tekort aan wateropslagplaatsen in de stad.

Bij regenbuien stroomt regenwater vanaf het naastgelegen schoolterrein naar twee ondiepe bassins. Dit water wordt vervolgens doorgevoerd naar de bodem. Het grootste bassin moet regenwater vanuit het regenwaterriool verzamelen bij hoosbuien en langdurige regenval.

Het water in het grote bassin stroomt terug naar de hemelwaterafvoer en het verderop gelegen oppervlaktewater, wanneer de hevige regenbuien voorbij zijn en er weer ruimte is in het systeem.

Tielse waterplein vogelbuurt 2

Sportveld

Naast de bassins voor de opvang van regenwater, krijgt het waterplein een verdiept sportveld. Dit veld is bedoeld voor sportactiviteiten van de leerlingen in de naastgelegen school. De Urbanisten verwachten het waterplein in het voorjaar van 2016 te openen.

De architecten hebben eerder een soortgelijk waterplein ontwikkeld in de Bethlehemplein in Rotterdam. Volgens de gemeente Rotterdam is dit het eerste grootschalige waterplein ter wereld. De waterbassins van het Rotterdamse waterplein kunnen tot wel 1,7 miljoen liter regenwater opvangen. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Architectenweb, De Urbanisten | Foto: De Urbanisten (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra