Monumentale fabriek hergebruiken als natuurrustplaats

Fortmond Overijssel

21-09-2015 19:10 | Door: Fitria Jelyta

Nederlandse architecten hebben een herbestemmingsplan ontwikkeld voor de voormalige fabriek Fortmond in de Overijsselse plaats Olst.

De architecten willen het monumentale gebouw transformeren tot natuurbegraafplaats. Dat meldt Cobouw.

Het herbestemmingsplan voor de voormalige baksteenfabriek Fortmond is ontworpen door Team H+A+P. Het gebouw wordt nu beheerd door Staatsbosbeheer, dat een nieuwe bestemming zoekt om het natuurgebied en rijksmonument te behouden.

Transformatie van monument

In het herbestemmingsplan krijgt de voormalige fabriek moderne tombes, een urnenmuur en afscheidsruimtes. Daarnaast willen de architecten de binnenruimtes van de steenovens behouden en transformeren tot natuurrustplaats. Verder moeten nieuwe wandelpaden het natuurgebied toegankelijk maken voor bezoekers.

Volgens de architecten staat een deel van het Fortmond-gebouw op instorten en zullen herstel en onderhoud veel geld kosten. Door bestaande bouwonderdelen zoveel mogelijk te hergebruiken, zijn er minimale ingrepen nodig om het gebouw te transformeren tot natuurbegraafplaats. Eerder dit jaar won het herbestemmingsplan de prijsvraag Ruimte voor Ruimdenkers van de provincie Overijssel. 

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Cobouw, Architectenweb | Foto: Team H+A+P, Ruimte voor Ruimdenkers (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra