Duurzaam hoofdkantoor ABN Amro krijgt hoogste Breeam-score

ABN Amro Mahlerplein

23-09-2015 09:50 | Door: Fitria Jelyta

Het Amsterdamse hoofdkantoor van ABN Amro heeft door energiebesparende maatregelen de hoogste certificering behaald op het gebied van duurzame gebouwen.

Het hoofdkantoor van ABN Amro aan de Gustav Mahlerlaan in Amsterdam heeft een oppervlakte van 126.000 vierkante meter. Het gebouw maakt gebruik van lokale windenergie en biogas om aan de energievraag te voldoen. Daarnaast gebruikt het gebouw waterzuinige installaties en verbeterde liftsystemen. Verder richt de bank zich op het minimaliseren van afval.

De duurzame maatregelen hebben het Amsterdamse hoofdkantoor van ABN Amro een Breeam ‘Excellent’-score van stichting Dutch Green Building Council (DGBC) opgeleverd. Volgens DGBC is dit het eerste bestaande gebouw dat de hoogste duurzaamheidsscore heeft behaald voor ‘Gebouw’, ‘Gebruik’ en ‘Beheer’.

Vastgoed verduurzamen

Het Amsterdamse hoofdkantoor beschikt over een glascoating die infraroodstraling afweert en de ruiten een extra isolerende laag geeft. Hierdoor kan het gebouw flink besparen op de energiekosten voor verwarming en koeling. Deze maatregel is een van de uitkomsten die voortkwamen uit het GreenQuest-verduurzamingsprogramma, dat technisch diesntverlener Cofely samen met het FD en BNR uitvoerde bij de bank.

“ABN Amro heeft een enorme ambitie op het gebied van het verduurzamen van vastgoed”, zegt Mark van Rijt, Managing Director Facility Management van ABN Amro. Door deel te nemen aan het Breeam-proces wil de bank het energieverbruik van haar kantoren verminderen. Volgens de bank is het totale energieverbruik van ABN Amro in Nederland met 14 procent gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar.

Daarnaast levert Breeam ook kennis op die de bank gebruikt bij de advisering van klanten in de vastgoedsector. Zo is de bank recent een samenwerking aangegaan met vastgoedbenchmark GRESB, om een duurzame vastgoedsector te realiseren. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Dutch Green Building Council | Foto: Paulbe, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra