Delftse start-up gebruikt waterschappen als duurzame accu

pompen

24-09-2015 07:46 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse start-up Peeeks laat samen met elektrotechnisch installatiebedrijf Croon de pompen van Nederlandse waterschappen zoveel mogelijk op hernieuwbare stroom draaien.

Windturbines en zonnepanelen wekken duurzame stroom op als het waait of als de zon schijnt. Daarom zijn deze bronnen niet op afroep beschikbaar. Peeeks helpt bedrijven om hun elektriciteitsverbruik aan te passen op de beschikbaarheid van schone elektriciteit.

“Door energieverbruik intelligent uit te stellen of te vervroegen kan ‘onbalans’ worden voorkomen”, zeggen Peeeks en Croon bij de aankondiging van de samenwerking. “Dit draagt bij aan duurzaam energiegebruik en kan uiteindelijk de energierekening verlagen.”

waterbeheer

Waterstand als accu

De pompen en gemalen die in Nederland waterzuiveringsinstallaties aandrijven en de waterstand op peil houden, verbruiken veel elektriciteit.

Veel van het pompwerk hoeft echter niet continu of onmiddellijk te gebeuren. In een proef van netbeheerbedrijf Alliander bleek eerder dat een waterschap in Flevoland zijn energieverbruik met 13 procent kon verschuiven.

Vraagsturing en smart-grids

Door bij een groot aanbod van duurzame stroom iets extra te pompen, en bij weinig wind en zon de opgebouwde buffers eerst vol te laten lopen, kan een waterschap helpen de ruimte op het stroomnet voor duurzame energie te vergroten. Peeeks en Croon zetten de waterstand dan in als een soort accu voor duurzame stroom.

Energiebedrijf Eneco nam eerder dit jaar een belang in Peeeks. De bij YesDelft aangesloten start-up gaat de waterschappen van informatie voorzien om in te spelen op actuele beschikbaarheid en prijzen van stroom. Croon zal zijn expertise aanwenden om de pompinstallaties aan te passen en de veiligheid van het waterbeheer te garanderen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Croon | Foto: Jeremy Thompson(header) & Pacific Southwest Region (side), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra