Drijvend eiland moet Rotterdamse waterkwaliteit verbeteren

Drijvende eiland Rotterdam

28-09-2015 18:15 | Door: Fitria Jelyta

De gemeente Rotterdam heeft in het Rotterdamse Buizengat het eerste drijvende eiland onthuld. Het eiland moet de waterkwaliteit in de stadshavens verbeteren en de vispopulatie laten groeien.

De gemeente Rotterdam werkt samen met Rijkswaterstaat en het bedrijf Urban Green in het project Drijvend Groen om drijvende eilanden te realiseren. Het project moet de waterkwaliteit in de Rotterdamse haven voor vissen en macrofauna verbeteren, waardoor de vispopulatie zal groeien.

Het eerste drijvende eiland is inmiddels opgeleverd. Wanneer uit de monitoring van de visstand blijkt dat het eiland een positieve bijdrage aan de vispopulatie levert, zal de gemeente meerdere eilanden in de Rotterdamse Stadshavens plaatsen. De komende twee jaar brengt de gemeente de toename van de vispopulatie en macrofauna in kaart.

Het drijvende park bestaat uit decoratieve beplanting en waterplanten. Naast het verbeteren van de waterkwaliteit, moet het eiland de ruimtelijke ordening in de versteende havenbekkens van Rotterdam verbeteren.

Drijvende eiland Rotterdam

Creatief en innovatief

Volgens Rijkswaterstaat leidt het creëren van natuurlijke oevers tot een betere kwaliteit van het leefgebied voor planten en dieren. “Door gebruik te maken van creatieve en innovatieve ideeën die zich aandienen, wordt hier nu een unieke proef gedaan, die als het succesvol blijkt te zijn grootschaliger kan worden toegepast", zegt Linda-Rose Santhagens van Rijkswaterstaat.

De gemeente Rotterdam heeft eerder een drijvend eiland ontwikkeld dat plastic afval uit de Nieuwe Maas verzamelt. Dit moet voorkomen dat het plastic afval de zee instroomt. Tegelijkertijd dient het afval als bouwstof voor het drijvende eiland met beplanting. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Rijkswaterstaat | Foto: Rijkswaterstaat (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra