GE maakt intensiefste stap waterzuivering 4 keer efficiënter

30-09-2015 07:41 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse technologieconcern General Electric (GE) heeft een membraantechnologie ontwikkeld die waterzuiveringsinstallaties energieneutraal kan maken.

Het rondpompen van lucht of zuurstof in beluchtingstanks voor afvalwater is goed voor tot wel 60 procent van het elektriciteitsverbruik van een waterzuivering. Waterzuiveringen verbruiken op hun beurt, in de Verenigde Staten, 3 procent van het volledige landelijke stroomverbruik.

Met de ZeeLung membraanreactor stelt General Electric dit verbruik sterk te kunnen verlagen. Zelfs zover dat een waterzuivering met biogasopwekking geheel zelfvoorzienend kan zijn.

“Met deze technologie veranderen we waterzuiveringsinstallaties van energieverbruikende afvalverwerkers in recyclinginstallaties die naast schoon water ook waardevolle voedingstoffen en duurzame energie produceren”, zegt Heiner Markhoff, CEO bij GE Power & Water.

Compacte installatie

Een extra voordeel van de membraanreactor is dat het de verwerkingscapaciteit van een bestaande beluchtingstank verhoogt. Waterzuiveringsbedrijven die te kampen hebben met een groeiend aanbod aan afvalwater kunnen zo in dezelfde ruimte meer schoon water en nutriënten produceren.

Bacteriën in de waterzuiveringsinstallaties hebben zuurstofrijk water nodig om afvalstoffen in het water af te breken. De beluchting in bestaande waterzuiveringstanks gebeurt met kleine luchtbubbels die door de vloer van de tank geperst worden.

De meeste van deze bubbels drijven snel naar het oppervlak, zonder dat de bacteriën er gebruik van hebben kunnen maken. De zuurstofdoorlatende, cilindervormige membranen van GE bieden een oppervlak voor de bacteriën om op te groeien en geven de micro-organismen direct toegang tot de benodigde zuurstof.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: General Electric

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra