Energiebesparingfonds sluitstuk in akkoord woningmarkt

Energiebesparingfonds sluitstuk in akkoord woningmarkt

13-02-2013 15:26 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In het akkoord over de woningmarkt is €150 mln vrijgemaakt voor een Energiebesparingfonds dat bestaande bouw moet verduurzamen.

De brief van Minister Blok vandaag aan de Tweede Kamer met daarin de afspraken inzake de woningmarkt vermeldt als eerste pijler ‘duurzame investeringen’.  Belangrijkste maatregel binnen die pijler is een revolverend investeringsfonds van €150 mln, aan te vullen vanuit de markt tot circa €600 mln. Het fonds moet leiden tot het verhogen van de energie-efficiëntie van ruim 900.000 woningen,  een energiebesparing van €388 miljoen en 3.000 extra banen in de bouw.

De PvdA heeft daarmee zijn zin gekregen. Eerder deze maand riep PvdA-leider Diederik Samsom al op tot het instellen van zo’n fonds. Samsom mikte daarbij op een jaarlijks budget van €200 mln.

Fonds belangrijk onderdeel van totaalpakket

Naast het Energiebesparingsfonds bevat het pakket van minister Blok meerdere maatregelen om de investeringen in de bouwsector weer aan te jagen. Zo gaat de btw vanaf 1 maart 2013 op renovatiewerkzaamheden een jaar lang naar 6 procent. Ook wordt de Rijksbijdrage aan startersleningen verhoogd van €20 mln naar €50 mln.

Om de koopmarkt weer vlot te trekken wordt de verplichte aflossing op hypotheken verlaagd van 100 procent naar minimaal 50 procent.

Experts in de bouwsector zijn gematigd enthousiast – de uiteindelijke uitvoering van het fonds is nog onzeker en de beperkte duur van de btw-verlaging zorgt ervoor dat haast geboden is bij de uitvoering. Er zal nog een behoorlijke communicatieslag richting huis- en gebouweigenaren moeten plaatsvinden.

Bron: Brief aan de kamer

Foto: Bertknot

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra