Eerste pelletkachel die ook stroom opwekt in Heerhugowaard

Okofen Pellematic Smart PEL Energie

04-10-2015 09:47 | Door: Fitria Jelyta

Een nieuwe pelletkachel van Ökofen wekt naast warmte ook elektriciteit op. De eerste pelletketel met stroomopwekking is in Nederland geplaatst.

De stroomopwekkende ‘Pellematic Smart e’ van Ökofen maakt gebruik van een micro-warmtekrachtkoppeling (WKK), waarbij warmte en elektriciteit gelijktijdig worden opgewekt.

Volgens de fabrikant is de micro-WKK van de pelletkachel, in tegenstelling tot bestaande micro-WKK’s, volledig onafhankelijk van fossiele brandstoffen als gas. Een heteluchtmotor wekt stroom op uit de warmte die vrijkomt bij het verbranden van de houtpellets. De warmte verhit daarna water in een buffervat met een volume van 600 liter.

De pelletkachel produceert warmte met een thermisch vermogen van 14 kilowatt. Daarnaast produceert het systeem stroom met een elektrisch vermogen van 1 kilowatt. 

Nieuwe versie

Ökofen wil in 2016 een nieuwe versie van de pelletketel op de markt brengen voor grotere woningen en bedrijven. Deze moet 50 kilowatt thermisch vermogen en 5 kilowatt energie opwekken.

De kleinere stroomopwekkende pelletkachel is door importeur PEL Energie voor het eerst in Nederland geplaatst. Het systeem staat in een woning in Heerhugowaard.

In Utrecht heeft woningcorporatie Bo-ex een WKK geïnstalleerd die met een brandstofcel uiterst efficiënt warmte en elektriciteit maakt uit aardgas. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Installatie.nl, Verwarming.nl | Foto: PEL Energie (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra