Dikke bamboehaag goedkoop alternatief voor betonnen geluidscherm

bamboe duurzaam alternatief

05-10-2015 14:53 | Door: Fitria Jelyta

Een geluidsscherm van levende bamboe is op een proeflocatie in de gemeente Langedijk aangelegd. Het is een duurzaam alternatief voor traditionele geluidsschermen langs Nederlandse wegen.

De provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, Stadsregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam zijn gestart met een praktijkproef van levende bamboe als geluidsscherm langs de Schagerweg (N245) in de gemeente Langedijk.

Het consortium verwacht dat bamboe het geluid langs de wegen absorbeert in plaats van weerkaatst. Daarnaast is levende bamboe milieuvriendelijker en goedkoper dan het aanleggen van een traditioneel geluidsscherm van materialen als beton en staal. Volgens de partijen zijn de aanlegkosten van levende bamboe 1,5 tot 2 keer lager dan bij traditionele geluidsschermen.

De samenwerkende partijen hebben een bamboehaag van 150 meter lang en 6 meter breed aangeplant op de proeflocatie. De komende vier jaar onderzoekt het consortium hoe het scherm in de praktijk functioneert. 

Pilotproject

Naar verwachting zal de bamboe na anderhalf tot twee jaar tot een hoogte van vier à vijf meter groeien. Daarna begint het praktijkonderzoek.

Het concept van levende bamboe als geluidsscherm is ontwikkeld door het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam. Om het concept verder te ontwikkelen heeft de gemeente advies ingewonnen en kleinschalige testen uitgevoerd bij het Bamboe Informatie Centrum (BIC). Hieruit blijkt dat de gemeente het pilotproject in Langedijk kan uitvoeren. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Gemeente Langedijk | Foto: Moyan Brenn, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra