Eerste Nederlandse houtwolcementwoningen in Barneveld

reese

09-10-2015 07:11 | Door: Fitria Jelyta

Het Nederlandse bouwbedrijf Reese Projects wil in Barneveld twee duurzame woningen realiseren uit houtwolcement. Dit prefab-bouwelement is geschikt voor energieneutrale woningen.

Dat meldt Cobouw. Reese Projects wil gebruikmaken van houtwolcement om een modern vormgegeven villa en een traditionele vrijstaande woning in Barneveld te realiseren. Volgens het bouwbedrijf heeft het bouwmateriaal een hoge isolatiewaarde, een hoge warmteopslagcoëfficiënt en vochtregulerende eigenschappen.

Hierdoor is het materiaal geschikt voor energieneutrale woningen of passiefwoningen. Daarnaast kan Reese Projects de constructietijd van de woningen verkorten, door het houtwolcement op industriële wijze te verwerken tot prefab-binnenwanden en -buitenwanden. Hierdoor verminderen de bouwkosten ten opzichte van traditionele bouwmethodes.

“De prefab-elementen hebben een laag gewicht en fungeren gelijktijdig als bouw- en isolatiemateriaal”, zegt Henk de Kruyff, directeur van Reese Projects. Om de woningen te realiseren gaat het bouwbedrijf zoveel mogelijk gebruikmaken van wanden van 6 meter lang, gemaakt van houtwolcement.

FSC gecertificeerd hout

Volgens het bouwbedrijf wordt houtwolcement al langer gebruikt in de bouw. Het cement bestaat uit een combinatie van FSC-gecertificeerd hout en portlandcement. Tijdens het afbinden van het cement vindt een versteningsproces plaats, waardoor het hout niet meer vatbaar is voor vocht, schimmel en ongedierte.

Reese Projects haalt de prefab-elementen voor de woningen in Barneveld uit Zweden. Wanneer blijkt dat er meer interesse is in prefab-bouwelementen uit houtwolcement, wil het bouwbedrijf de elementen op korte termijn in Nederland produceren.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Cobouw, Reese Projects | Foto: Reese Projects

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra