Slim lichtsysteem van Unica bespaart energie in gebouwen

office lights

11-10-2015 10:29 | Door: Fitria Jelyta

Unica heeft een slim lichtsysteem ontwikkeld met sensoren die informatie verzamelen over hoe verlichting moet worden gebruikt. Dit maakt het mogelijk om energie te besparen in grote gebouwen.

Dat meldt Architectenweb. De Smart LED bestaat uit energiezuinige led-verlichting en sensoren die informatie over de verlichting in het gebouw verzamelt en beheert.

Zo meet de sensor de hoeveelheid daglicht en het aantal mensen in de ruimte, waardoor de led-lampen alleen branden waar het nodig is. De lichtsterkte van de verlichting is ook via smartphone of internet afzonderlijk aan te passen naar de behoefte van de gebruiker.

Het lichtsysteem is toegepast in het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor van oliemaatschappij Total in Den Haag. Volgens Unica levert het slimme lichtsysteem daar een energiebesparing van 50 tot 70 procent. Naast het leveren van energie- en kostenbesparing, vermindert Smart LED ook de CO2-uitstoot in gebouwen.  

Processen optimaliseren

Het centraal te beheren Smart LED maakt het mogelijk voor beheerders om gebouwgebonden processen te optimaliseren. Door inzichtelijk te maken welke ruimtes in een gebouw zijn gebruikt, kan een beheerder bijvoorbeeld bepalen welke ruimtes moeten worden schoongemaakt.

Verder geeft Smart LED inzicht in welke vergaderruimtes beschikbaar zijn en of geboekte ruimtes daadwerkelijk in gebruik zijn. Zo kunnen medewerkers tijd besparen bij het vinden van vergaderruimtes in grote kantoorgebouwen.

Unica zegt dat het lichtsysteem, op basis van energiebesparing en lage beheer- en onderhoudskosten, een terugverdientijd van vier tot zes jaar heeft. Volgens het bedrijf is de Smart LED het beste toe te passen in grote gebouwen zoals kantoren en zorginstellingen. 

Bekijk hier hoe de Smart LED werkt:

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Architectenweb, Unica | Foto: Mark Tighe, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra