Rijksmonument in Wageningen wordt energieneutraal

rijksmonument HBS ORGA architect

12-10-2015 09:22 | Door: Fitria Jelyta

Nederlandse architecten gaan het bijgebouw van een rijksmonument in Wageningen ecologisch restaureren. De voormalige Hoogere Burger School (HBS) krijgt appartementen en wordt energieneutraal.

Dat meldt Architectenweb. Architectenbureau Orga Architect gaan twee appartementen in het bijgebouw van de voormalige HBS in Wageningen realiseren. Daarbij doen de architecten onderzoek naar mogelijkheden om het rijksmonument energieneutraal te maken.

Zo kijkt het architectenbureau naar opties als WarmBouwen, waarin woningen zijn aangesloten op een warmtekoudeopslagsysteem. Dit concept combineert het WKO-systeem met een nieuwe gevel met daarin een netwerk van verwarmings- en koelleidingen.

Daarnaast kijkt Orga naar opties als Passief Renoveren, waarbij goede schil-isolatie, effectieve kierdichting en energiezuinige installaties in een gebouw worden toegepast. De architecten zien ook mogelijkheden in maatwerkoplossingen, zoals na-isoleren met houtvezelisolatie waarin een dampscherm is verwerkt.

Prettig woonklimaat

Het bijgebouw van de voormalige HBS beschikt over een gymzaal en tekenlokalen, waarin de appartementen gerealiseerd worden. Orga wil in de gymzaal en het tekenlokaal kamers inpassen met tussenvloeren voor slaapkamers, badkamer en keuken.

Verder gaat het architectenbureau met grote raampartijen in het bijgebouw passieve zonne-energie en veel daglicht mogelijk maken voor een prettig woonklimaat. Naar verwachting beginnen de bouwwerkzaamheden in 2016. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Architectenweb, ORGA Architect | Foto: ORGA architect (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra