Nominatie voor duurzaam politiekantoor in Eindhoven

Politiebureau Woensel

13-10-2015 10:07 | Door: Fitria Jelyta

Het politiekantoor Woensel in Eindhoven bevat duurzame elementen op het gebied van gebruik en ontwerp. Zo maakt het gebouw maximaal gebruik van zonlicht en is het voorzien van een warmtekoudeopslagsysteem.

Het politiekantoor Woensel is ontworpen door architectenbureau WillemsenU in opdracht van Politie Brabant Zuid-Oost. Bij het ontwerp van het gebouw hebben de architecten onder meer aandacht besteed aan energie- en waterbesparende maatregelen. De architecten claimen hiermee het meest duurzame politiekantoor in Nederland te hebben ontworpen.

Zo maakt het gebouw maximaal gebruik van zonlicht via open, glazen gevels en zijn er duurzame bouwmaterialen als gerecycled kunststof gebruikt. Daarnaast is het gebouw aangesloten op een warmtekoudeopslagsysteem, terwijl een glazen gevel en een grote luifel optimaal omgaan met zonne-energie.

Volgens de architecten minimaliseert de compacte vorm van het gebouw energieverlies. Verder is de energiehuishouding van het gebouw afgestemd door de plaatsing van een binnentuin. De ramen rondom de tuin laten midden in het gebouw zonlicht toe, waardoor het gebruik van kunstlicht vermindert.

Duurzaamheid zichtbaar maken

Dankzij deze duurzame elementen is het politiekantoor genomineerd voor de Dirk Roosenburgprijs 2015. Deze prijs heeft als doel de kwaliteit van de gebouwde omgeving in de gemeente Eindhoven te bevorderen door middel van openbare discussie. De prijs wordt uitgereikt tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

"Het project is een voorbeeld voor het gebruik van duurzaamheid als ontwerpmiddel", zegt de nominatiecommissie van de Dirk Roosenburgprijs. "WillemsenU is er in geslaagd om met ontwerpingrepen duurzaamheid zichtbaar te maken."

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: WillemsenU | Foto: Hugo de Heij, WillemsenU (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra