Financieel beleid moet duurzame houtsector stimuleren

tropical wood

13-10-2015 09:45 | Door: Fitria Jelyta

CE Delft heeft onderzoek gedaan naar financiële beleidsmaatregelen die de houtsector verder moeten verduurzamen. Het onderzoek leverde mogelijkheden om het prijsverschil tussen duurzaam en niet duurzaam geproduceerd hout te verkleinen.

Het onderzoek van CE Delft is uitgevoerd in opdracht van de Stichting Bewust met Hout, in het kader van de Green Deal ‘Bevorderen duurzaam bosbeheer’. Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout nog niet de norm is in Nederland. Zo is er slechts 40.4 procent tropisch hardhout aantoonbaar duurzaam.

Volgens het consortium is dit te wijten aan het prijsverschil tussen duurzaam en niet aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout. De meerprijs voor sommige duurzaam geproduceerde tropische houtsoorten lopen op tot 25-30 procent. Het consortium verkent verschillende opties voor een financieel beleidsinstrument dat de houtketen verduurzaamt.

“De houtsector is zeer geïnteresseerd in de onderzochte maatregelen zoals de verlaging van het btw-tarief voor aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout”, zegt Paul van den Heuvel, voorzitter van Stichting Bewust met Hout. “Maar ook de verruiming van de regeling voor Groen Beleggen en de belastingaftrek voor duurzame projecten kan leiden tot groei van het aandeel duurzaam hout”.

Circulaire transitie

Het consortium voert momenteel gesprekken met de overheid, andere brancheorganisaties en NGO’s om de mogelijkheden verder te ontwikkelen. Daarnaast zeggen de initiatiefnemers de financiële maatregelen te kunnen toepassen bij andere bouwmaterialen. Dit moet de transitie naar een circulaire economie versnellen. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: FNV Bouw, Groene Ruimte | Foto: Martin Garrido, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra