Vitens opent duurzaam waterbedrijf in Vechterweerd

clear water

14-10-2015 13:30 | Door: Fitria Jelyta

Vitens heeft een nieuw drinkwaterproductiegebouw geopend in Vechterweerd. Met energiezuinige installaties en een Breeam ‘Excellent’-certificatie, zegt het drinkwaterbedrijf de duurzaamste productielocatie te hebben.

De drinkwaterproductielocatie langs de Overijsselse Vecht in Dalfsen maakt gebruik van duurzame bouwmaterialen, als accoya hout. Het gebouw is voorzien van een grasdak en gebruikt uitsluitend wind- en zonnestroom.

De nieuwe productielocatie van Vitens heeft 'hypermoderne' zuiveringsinstallaties om drinkwater via een bodempassage uit de Vecht te winnen. Hiermee zuivert de installatie jaarlijks 2 miljoen kubieke meter grond- en rivierwater tot kraanwater. Volgens Vitens zal de waterproductie na een periode van twee jaar eventueel opgeschroefd worden naar maximaal 8 miljoen kubieke meter water per jaar.

Groene locatie

Vitens heeft voor het gebouwontwerp van de locatie in Vechterweerd een Breeam excellent certificaat ontvangen. Daarmee is het gebouw in ontwerp de duurzaamste drinkwaterproductielocatie van Nederland. Het drinkwaterbedrijf zegt met het gebouw te willen bijdragen aan de ambitie van gemeente Hoonhorst om de meest duurzame gemeente van Nederland te zijn. 

Het ontwerp van het gebouw is getekend door architectenbureau IA Groep. Hierbij hebben de architecten rekening gehouden met de groene locatie. Zo is het gebouw overdekt met groen en ingepast aan de natuurlijke omgeving.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Vitens, De Gelderlander | Foto: Petras Gagilas, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra