Meer woningen door transformatie oude gebouwen

woningen

15-10-2015 15:50 | Door: Fitria Jelyta

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er sinds 2012 bijna 40.000 woningen in Nederland zijn bijgekomen door hergebruik van panden als kantoor- en winkelpanden.

Het CBS deed een eerste onderzoek naar transformaties op de woningmarkt in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zo blijkt uit het onderzoek dat er sinds begin 2012 jaarlijks ruim 11.000 woningen in Nederland zijn bijgekomen door bestaande gebouwen of delen ervan te transformeren tot woningen.

Bijna 10.000 woningen in omgebouwde kantoorpanden

Het CBS meldt dat vooral kantoor- en winkelpanden vaak zijn verbouwd tot woningen. Door kantoorpanden om te bouwen, zijn sinds 2012 bijna 10.000 nieuwe woningen opgeleverd. Het ombouwen van winkelpanden leverde bijna 4.800 nieuwe woningen op. Daarnaast zijn scholen, boerderijen en panden met een industriële functie in de afgelopen jaren tot woningen getransformeerd.

In Amsterdam, Den Haag en Groningen zijn gebouwen of delen ervan het vaakst getransformeerd tot woning. Zo is het voormalige kantoorgebouw van aannemersbedrijf HBG in Rijswijk getransformeerd tot studentenwoning.

Leegstand in kantoren verminderen

Renovatieprofs meldt dat de enorme leegstand van kantoren de transformaties stimuleert. Verder speelt mee dat veel gemeentes hun regelgeving versoepelen, waardoor het makkelijker wordt om een huisvestingsvergunning te krijgen voor panden die oorspronkelijk niet zijn gebouwd voor huisvesting.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: CBS, Renovatieprofs | Foto: Franklin Heijnen, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra