Composietgevels leasen voor een circulaire economie

Flexipol composietgevels

16-10-2015 15:25 | Door: Fitria Jelyta

Composiet-engineer Flexipol werkt mee aan een nieuwe leaseconstructie van composietgevels, waarin het recyclingproces een belangrijk onderdeel wordt. Hierbij staat het gebruik en niet het bezit van de gevel centraal.

Dat meldt Duurzaam Gebouwd. Flexipol wil samenwerken met recyclingbedrijf Extreme Eco Solutions, afvalinzamelaar GP Groot en twee andere partners om een recyclingproces uit te voeren voor een nieuw leaseconcept van composietgevels.

De leaseconstructie van de Flexipol-composietgevels moet gebouweigenaren voordelen opleveren in de exploitatiefase en de waarde van vastgoed zeker stellen. Daarnaast zijn energieopwekking, onderhoud en groenvoorzieningen voor gebouwen onderdeel van de leaseconstructie.

“De gevel wordt vrijwel volledig van composiet gemaakt en in een fabriek geproduceerd”, zegt Flexipol-directeur Jack Smit. “Deze wordt op een vrachtwagen geplaatst en komt op de plaats van bestemming terecht waar het aan een relatief eenvoudige, maar vooral lichtere achter-constructie kan worden bevestigd."

De cirkel sluiten

Flexipol heeft al bij het gevelontwerp nagedacht over het uit elkaar halen van de gevels. Hierdoor verwacht het consortium dat het recyclingproces vlotter verloopt en minder kosten oplevert. Volgens het consortium, zijn er vergevorderde plannen voor het concept.

De initiatiefnemers verplichten opdrachtgevers om onderdelen die bij productie en demontage van de gevel vrijkomen, terug te geven. Zo gaan het productieafval en het afval van afgedankte goederen naar de afvalinzamelaar, waarna dit afval bij het recyclingbedrijf terechtkomt. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Duurzaam Gebouwd, Flexipol | Foto: Flexipol (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra