Friesland gebruikt duurzaam glow-in-the-dark fietspad

fietspad in Nederland

19-10-2015 13:53 | Door: Fitria Jelyta

Provincie Friesland heeft een duurzaam en lichtgevend fietspad aangelegd. De fietsverbinding tussen Sneek en Woudsend is gemaakt van hergebruikt beton en is voorzien van een glow in the dark-coating.

De Friese provincie heeft voor de werkzaamheden van het fietspad naast de provinciale weg N354 tussen Sneek en Woudsend een convenant ondertekend voor duurzaam beton. Volgens de provincie is het fietspad naast de N354 het eerste pad in Friesland dat met duurzaam beton is aangelegd.

Het fietspad is voorzien van energieneutrale, lichtgevende belijning. De lijnen bestaan uit de Seramic Lightcoating van verffabriek Anker Stuy. Deze speciale verf neemt overdag zonlicht op en straalt het in het donker weer uit. Volgens Anker Stuy is het verfproduct 100 procent energieneutraal.

Naast het project in Sneek, is de Seramic Lightcoating toegepast tussen de Overijsselse plaatsen Oldenzaal en Oostmarsum en in Zoetermeer. De verffabrikant past de lichtgevende coating ook toe op fietspaden in Kopenhagen.

Fietsersgedrag

Met de toepassing van Seramic Lightcoating wil Denemarken zich richten op fietsveiligheid en energiebesparing. De lichtgevende lijnen maken lantaarnpalen minder noodzakelijk.

Samen met de Rijksuniversiteit Groningen doet Provincie Friesland een onderzoek naar fietsersgedrag. Het landelijk onderzoek “Vergevingsgezind fietspad” maakt gebruik van het glow in the dark-fietspad. De coating moet de risico’s op eenzijdig ongeval verkleinen. 

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Provincie Fryslân, Petrochem | Foto: Steven Vance, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra