Nieuwe sluisdeuren van composiet in Tilburgs kanaal

Sluis Wilhelminakanaal Tilburg

20-10-2015 09:10 | Door: Fitria Jelyta

Bouwbedrijf Heijmans heeft samen met Boskalis twee sluisdeuren van composiet in de nieuwe Sluis III in het Tilburgse Wilhelminakanaal aangelegd. De duurzame sluisdeuren zijn licht, onderhoudsarm en gemakkelijk te verplaatsen.

Het consortium werkt in opdracht van Rijkswaterstaat, provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg aan de verbreding en verdieping van het Wilhelminakanaal. Zo moet het kanaal in de toekomst schepen van ruim 80 meter lang en maximaal 9,5 meter breed kunnen vervoeren.

In de nieuwe Sluis III van het Tilburgse Wilhelminakanaal zijn sluisdeuren van 5 meter hoog en 6,50 meter breed aangelegd. Het consortium heeft naar eigen zeggen bewust gekozen voor composiet sluisdeuren, omdat ze licht, onderhoudsarm en gemakkelijk te verplaatsen zijn.

Daarnaast is de totale levensduur van de sluisdeuren langer dan honderd jaar. Dit moet het mogelijk maken om op onderhoudskosten te besparen.

’s Werelds grootste composiet sluisdeuren

Composietspecialist FiberCore Europe en constructiebedrijf Hillebrand zullen de sluisdeuren afbouwen en installeren. Naast het realiseren van Sluis III, zal het consortium nog een sluis en een zwaaikom in het Wilhelminakanaal aanleggen.

De nieuwe Sluis III van het Tilburgse Wilhelminakanaal wordt begin 2016 worden voorzien van ’s werelds grootste composiet sluisdeuren. De deuren zijn ruim 13 meter hoog en 10,5 meter breed. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Heijmans | Foto: Willem Zylstra, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra