Vlaams bedrijf maakt 100 procent ftalatenvrije vloeren

vinyl floor

20-10-2015 18:14 | Door: Fitria Jelyta

Vlaamse vloerenproducent Pergo zegt wereldwijd 100 procent ftalatenvrije luxevinylvloeren te produceren. Ftalaten zijn organische verbindingen die bij langdurige blootstelling schadelijk is voor de gezondheid.

Dat meldt Navweb. Pergo zegt alleen eigen vloeren en productierestanten te recyclen, waardoor de ftalaten weekmakers niet via externe producten in het productieproces van de luxevinylvloeren terechtkomen. De vloerenproducent heeft hiermee de compositie van de vloeren volledig zelf in handen.

Naast de ftalatenvrije luxevinylvloeren, ontwikkelt Pergo bio-gebaseerde weekmakers om de vloeren te produceren. Door de gezondheidsrisico’s van de ftalaten weekmakers wil de vloerenproducent zich inzetten om bio-gebaseerde weekmakers de norm te maken.

“Voor Pergo primeert kwaliteit door innovatie”, zegt Tino Mulle, Chief Sustainability Officer bij Pergo. “Dankzij die maximale focus op kwaliteit en duurzaamheid garanderen we dat al onze luxevinylvloeren ftalatenvrij zijn”. 

Gezondheidsrisico

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat sommige ftalaten weekmakers nieraandoeningen kunnen veroorzaken of de vruchtbaarheid kunnen verminderen. De stof wordt onder meer toegepast in PVC- en vinylvloeren, speelgoed en kindverzorgingsproducten.

De NVWA zegt dat de blootstelling van ftalaten weekmakers van PVC- en vinylvloeren via de voeten en handen gebeurt. Als een vloer ftalaten bevat, dan zal de blootstelling volgens de NVWA gering zijn. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Navweb, NVWA | Foto: Michael McCauslin, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra