Betonmortelfabrikanten verminderen CO2-uitstoot

beton mixen

21-10-2015 09:09 | Door: Fitria Jelyta

Betonmortelfabrikanten met het keurmerk Beton Bewust verminderen de CO2-uitstoot van hun producten. In twee jaar tijd daalde de CO2-uitstoot met 7 kilo per kubieke meter beton.

Volgens de VOBN gebruiken betonmortelfabrikanten met het keurmerk Beton Bewust van VOBN meer klinkerarm cement (hoogovencement) en minder portlandcement. Mede hierdoor is een daling van 2 procent op de CO2-uitstoot ten opzichte van 2012 gerealiseerd.

Uit het brancheverslag van de Vereniging blijkt dat in 2014 de totale CO2-uitstoot per geproduceerde kubieke meter betonmortel 153 kilo bedraagt. In 2012 was dat nog 160 kilo.

Daarnaast is het aandeel secundaire grondstoffen gestegen. Zo gebruiken keurmerkhouders van het beton onder meer aanmaakwater uit spoelinstallaties. In totaal gebruikt de sector 15 procent herbruikbare grondstoffen in één kubieke meter betonmortel.

Duurzaam beton

“De vraag naar de verduurzaming van beton zien wij bij Beton Bewust gekwalificeerde bedrijven toenemen”, zegt Ron Peters, directeur van VOBN. “Verschillende ontwikkelaars en aannemers hebben het afgelopen jaar de toegevoegde waarde van het keurmerk ervaren. Deze hebben wij in het brancheverslag opgenomen”.

In Amsterdam werkt de gemeente samen met bedrijven om 100 procent gerecyclede beton te gebruiken voor het bestraten van hoofdstedelijke wegen. Ook in Nijmegen is duurzaam beton gebruikt voor de bestrating van een parkeerterrein. In Friesland dient hergebruikt beton voor een lichtgevend fietspad.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: VOBN, Duurzaam Gebouwd | Foto: Bill Jacobus, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra