Lichtpuntje: duurzame vis is écht duurzaam

Lichtpuntje: duurzame vis is écht duurzaam

20-03-2013 16:50 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Uit een wereldwijde steekproef is gebleken dat bijna alle vis met het duurzame MSC-keurmerk ook daadwerkelijk duurzaam is gevangen.

 

Het klinkt na alle commotie rond het paardenvleesschandaal te mooi om waar te zijn. Uit een steekproef van de Marine Stewardship Council, de organisatie die het MSC-keurmerk voor duurzame visserij toekent, blijkt dat op 99 procent van alle vis het juiste label is geplakt: haring wordt verkocht als haring, zalm als zalm en tonijn als tonijn.

Ook is alle onderzochte vis duurzaam gevangen, waardoor ook hier geen fraude wordt gepleegd. MSC testte hiervoor wereldwijd ruim 400 monsters. Er werd slechts bij drie monsters een fout ontdekt: in twee gevallen ging het om Atlantische MSC-kabeljauw die werd verwisseld met MSC-kabeljauw uit de Stille Oceaan. Alle 48 monsters uit Nederland bleken correct gelabeld te zijn.

Fraude lijkt bij de gangbare visserij, zonder MSC-keurmerk, veel groter te zijn. Bij een steekproef onder 33 visproducten had 9 procent het verkeerde label. Ook lieten cijfers uit de VS zien dat gemiddeld in een derde van de gevallen er niet in zit wat er op staat. Cijfers voor Europa of Nederland zijn helaas niet bekend.

Bron: Trouw

Foto: via Google

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij