Hoe een Nederlandse innovatie vee uit brandende stal redt

25-11-2015 12:35 | Door: Aveline Bies

De Nederlandse innovatie Stable Safe zorgt ervoor dat staldieren binnen twee minuten veilig naar buiten kunnen als er in de stal brand uitbreekt. Dit zou veehouders miljoenen kunnen besparen.

Dat schrijft Trouw. Stable Safe is een systeem dat bestaat uit twee kabelnetwerken. Het eerste kabelnetwerk houdt de hokken van de dieren en de staldeuren gesloten doordat deze vacuüm zijn gezogen. Dit zorgt ervoor dat zuignappen de hokken dichthouden.

In het andere netwerk staan de kabels permanent onder druk. Deze kabels zijn op plekken in de stal geplaatst, waar de kans op brand groter is, zoals bij verwarming, onder het dak en vlakbij elektrische bedrading.

Wanneer een kabel die onder druk staat doorbrandt, wordt er een link gelegd met het andere netwerk van kabels. Vervolgens valt het vacuüm weg, waardoor de zuignappen loslaten. Hierdoor worden de deuren geopend en kunnen de dieren naar buiten.

160.000 dode dieren

Het systeem is getest in een varkensstal door een brand na te bootsen. Hierbij ging 65 procent van de varkens direct naar buiten. Om dieren makkelijk naar buiten te krijgen moeten er wel twee veilige uitgangen zijn en moeten de gangpaden breed genoeg zijn, stellen bedenkers Peter Berlang en Sjaam Hira. Het systeem is volgens hen ook geschikt voor boerderijen met schapen, geiten en runderen.

Wanneer er brand uitbreekt in een stal, duurt het twintig minuten voordat de brandweer gearriveerd is, terwijl de dieren binnen tien minuten dood zijn. In 2015 kwamen er zo 160.000 dieren om bij stalbranden, schrijft Trouw. Dit zou veehouders jaarlijks miljoenen euro’s kosten. Stable Safe is volgens de bedenkers eenvoudig in te brengen in bestaande stallen en kost tussen de € 10.000 en € 20.000. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Trouw | Foto: Mahesh Kularatne, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Aveline Bies

Stagiaire DuurzaamBedrijfsleven Media. Geïnteresseerd in internationale ontwikkelingen en duurzaamheid. Met belangstelling voor de wisselwerking tussen duurzame innovaties en de samenleving.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij