Efficiënte korrelpers maakt veevoerproductie zuiniger

Korrels

01-12-2015 10:04 | Door: Chris Thijssen

CPM Europe heeft een korrelpers ontwikkeld die het energieverbruik van veevoerproductie terugdringt. Hiermee kunnen producenten jaarlijks tot € 18.000 op energiekosten besparen.

Dat schrijft De Molenaar. Een korrelpers wordt gebruikt om poederachtige grondstoffen samen te persen tot korrels. De technologie wordt onder andere toegepast voor het maken van veevoerkorrels. De pers werkt met een tandwieloverbrenging. Bij het overbrengen van kracht via een tandwiel gaat echter veel energie verloren.

CPM Europe, leverancier van procestechnologie voor onder meer veevoer, ontwikkelde een energie-efficiënte aandrijving van de tandwieloverbrenging in een korrelpers. Door de tanden van het tandwiel een nieuwe vorm te geven, gaat de overbrenging van het vermogen efficiënter, stelt CPM Europe. Ook de aandrijfas van het tandwiel is opnieuw ontworpen, wat volgens de producent een efficiënte energieoverdracht van 99,5 procent oplevert.

98,5 procent energie-efficiëntie

Door de combinatie met innovatieve lagers met ultralage wrijving vermindert de weerstand en kan de machine op een lagere temperatuur draaien. Volgens berekeningen van CPM Europe leveren deze innovaties jaarlijks tot € 18.000 aan besparingen in de energiekosten op.

“Door gebruik te maken van twee soorten metaal en het aangepaste ontwerp van de verschillende onderdelen, is ook de tandwieloverbrenging nog eens 30 procent sterker geworden”, zegt het bedrijf tegen De Molenaar.

“Dankzij de verlaging van de temperatuur gaat de olie die wordt gebruikt langer mee en is er sprake van minder slijtage. Ook de lagers gaan hierdoor langer mee.” Naar verwachting hoeven de lagers, afhankelijk van het gebruik, pas na tien jaar worden vervangen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: De Molenaar, CPM Europe | Foto: Epic Beer, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij