Bijna kwart bloembollentelers ziet kansen voor drones

Drone

07-12-2015 07:54 | Door: Chris Thijssen

Van de Nederlandse bloembollentelers wil 22,3 procent drones inzetten om de teelt te optimaliseren. Ze kunnen drones onder meer inzetten om hun gewassen in de gaten te houden.

Dat blijkt uit de jaarlijkse BloembollenScanner van agrimarketing- en marktonderzoeksbureau AgriDirect. Tijdens de telefonische inventarisatie in november benaderde het bureau circa 850 Nederlandse bloembollentelers met vragen over de agrarische activiteiten, toekomst- en investeringsplannen.

Uit deze inventarisatie blijkt dat 21,1 procent van de Nederlandse bloembollentelers geïnteresseerd is om drones in te zetten. Daarnaast zegt 1,2 procent ‘zeer geïnteresseerd’ te zijn.

Volgens AgriDirect zijn er talloze toepassingen van drones voor agrariërs. Zo kunnen ze met een drone hun gewas of perceel nauwkeurig in kaart brengen of hun planten tellen. Daarnaast kunnen drones worden ingezet om vee in de gaten te houden, de waterkwaliteit te meten en om hitte te detecteren. Daarnaast levert een drone veel extra informatie, stelt het onderzoeksbureau.

Een voorbeeld van zo’n landbouwdrone is de Agras MG-1 van DJI. Deze mini-helikopter maakt het spuiten van bestrijdingsmiddelen efficiënter.

Wetgeving

Om drones te gebruiken, moet de Nederlandse wetgeving worden nageleefd. Zo moeten mensen die drones inzetten voor commerciële doeleinden een vergunning aanvragen. Daarnaast moeten zij in bezit zijn van een RPAS operator-certificaat (ROC). Ook gelden er regels voor de besturing en de drone zelf.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: AgriDirect, Rijksoverheid | Foto: Lars Plougmann, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij