Stadsboerderij hergebruikt Rotterdams afvalwater

Tomaten

11-12-2015 07:04 | Door: Chris Thijssen

Vrijdag opent bij de Rotterdamse stadsboerderij Uit Je Eigen Stad de onderzoeksinstallatie Rinew. Hier staat het hergebruik van grondstoffen uit lokaal afvalwater centraal.

Het hoofddoel van Rinew, dat staat voor Rotterdam Innovative Nutrients Energy and Watermanagement, is het op innovatieve en duurzame wijze sluiten van de (afval)waterkringloop door middel van hergebruik. Daarvoor werken de deelnemers aan het project samen aan het beschikbaar maken en toepassen van deze grondstoffen in een stedelijke omgeving.

Rinew is een samenwerking van de gemeente Rotterdam, Evides Waterbedrijf en verschillende water- en hoogheemraadschappen uit de regio. Deze partijen willen met Rinew een impuls geven aan het sluiten van de waterketen.

Cellulose en fosfaat

In 2013 startte Rinew als onderzoeksproject op de afvalwaterzuiveringslocatie Harnaschpolder in Den Hoorn. Hier onderzochten verschillende partners hoe zij op innovatieve wijze nutriënten, energie en water, afkomstig uit afvalwater, kunnen terugwinnen en hergebruiken. De resultaten van het onderzoek zijn nu vertaald naar een praktijkoplossing.

Op het terrein van stadslandbouwbedrijf Uit Je Eigen Stad in Rotterdam worden bruikbare stoffen, zoals schoon water, cellulose en fosfaat, gefilterd uit lokaal afvalwater. De stadsboerderij zet het teruggewonnen schone water in voor de eigen landbouw. Naast het terugwinnen van grondstoffen onderzoeken deelnemende partners ook de toepasbaarheid van deze stoffen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Evides Waterbedrijf | Foto: Eva Blue, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij