'Rotterdamse CO2 kan glastuinbouw verder verduurzamen'

Kassen

20-12-2015 09:40 | Door: Chris Thijssen

De Nederlandse glastuinbouwsector kan verder verduurzamen door gebruik te maken van CO2 uit het Rotterdam Opslag en Afvang Demonstratieproject (Road).

Dat meldt Kas als Energiebron op basis van onderzoek van TNO waarin de kansen voor extra CO2-bronnen voor de glastuinbouw zijn verkend. Volgens het onderzoeksinstituut is CO2 uit het Road-project de aantrekkelijkste optie om op korte termijn de CO2-levering naar de Nederlandse glastuinbouwsector te verhogen.

Het project vangt CO2 af te bij de kolencentrale van energiebedrijven E.on en Electrabel in de Rotterdamse haven. Door die CO2 te gebruiken, kan de glastuinbouw vaker kiezen voor de inzet van aardwarmte en restwarmte afkomstig van de warmterotonde. Normaliter gebruiken glastuinbouwers een warmetekrachtkoppeling die elektriciteit, warmte en CO2 levert. Volgens TNO is naast CO2 uit het Road-project ook CO2 uit afvalverbrandingscentrales en uit biogas belangrijk.                  

E.on-kolencentrale Maasvlakte

Road is van plan CO2 van de nieuwe E.on-kolencentrale op de Maasvlakte af te vangen en op te slaan in lege gasvelden onder de Noordzee. In de TNO-studie is gekeken naar een alternatieve opslaglocatie die dichter bij de kust ligt dan het beoogde gasveld. Hierdoor is de aanleg van een dure pijpleiding op zee niet nodig. Over de opslag nemen de partijen uit het Road-project op zijn vroegst in het eerste kwartaal van 2016 een beslissing.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Kas als Energiebron | Foto: E. Dronkert, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij