Overijsselse kippen stoten minder uit door biofilter

Vleeskuikens

04-01-2016 18:05 | Door: Chris Thijssen

Een biofilter in een nieuwe stal van Pluimveebedrijf Salomons in het Overijsselse Bergentheim vermindert de uitstoot van ammoniak, geur en fijnstof.

Dat schrijft Pluimveeweb.nl. Pluimveebedrijf Salomons plaatste de biofilter in de nieuwe vleeskuikenouderdierenstal. In deze stal, die voldoet aan de criteria van de Maatlat Duurzame Veehouderij, is plaats voor 15.000 hanen en kippen.

De biofilter in de stal zou de uitstoot van ammoniak met 70 procent reduceren. De uitstoot van geur en fijnstof zou met respectievelijk 45 en 80 procent verminderen.

Robotarmen

Behalve een biofilter is de nieuw stal ook uitgerust met andere innovaties die duurzaamheid bevorderen. Zo vult een robotarm de containers automatisch met broedladen en wordt de stal gekoeld door middel van nevelkoeling. Twee speciale buitensilo’s moeten de ontmenging van voer voorkomen.

Salomons zet naar eigen zeggen ook buiten de nieuwe stal in op een duurzame bedrijfsvoering. Zo is de verwerkingslijn van de eieren volledig geautomatiseerd. Robots stapelen niet alleen de eieren op de pallets, maar vullen ook de lege trays aan.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Pluimveeweb.nl, Salomons | Foto: U.S. Department of Agriculture, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij