07-01-2016 07:28 | Door: Chris Thijssen

Sinds 2011 heeft de Duurzame Zuivelketen op het gebied van antibiotica, energie-efficiëntie en verantwoorde soja vooruitgang geboekt. Op het gebied van uitstoot is echter verbetering nodig.

Dat blijkt uit het sectorrapport 2014 van LEI Wageningen UR dat in opdracht van de Duurzame Zuivelketen de voortgang van de verduurzaming van de zuivelsector onderzoekt. De Duurzame Zuivelketen is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en LTO Nederland. Beide organisaties streven met hun leden naar een toekomstbestendige en verantwoorde zuivelsector.

Hiervoor heeft de Duurzame Zuivelketen vier hoofddoelen geformuleerd: klimaatneutraal ontwikkelen, het continu verbeteren van de diergezondheid en het dierenwelzijn, behoud van de weidegang en het behoud van biodiversiteit en milieu. Uit het rapport blijkt dat de zuivelsector in 2014 op verschillende gebieden vooruitgang heeft geboekt.

Zo is het gebruik van antibiotica sinds 2012 met 20 procent gedaald. Het aandeel verantwoorde soja in het veevoer is toegenomen van 4 procent in het meetjaar 2011 tot 50 procent in 2014. Vanaf 2015 is het gebruik van verantwoorde soja geborgd doordat melkveehouders dan alleen voer af mogen nemen van leveranciers die bijdragen aan verduurzaming van de sojateelt.

Het aandeel door de sector geproduceerde duurzame energie in was in 2014 4,5 procent van de consumptie. In 2020 moet dit 16 procent zijn.

Fosfaat en ammoniak

Op bepaalde vlakken is echter verbetering nodig, blijkt uit het rapport. Zo steeg de uitstoot van broeikasgassen, fosfaat en ammoniak in 2014 met respectievelijk 6,5, 8,9 en 7,5 procent ten opzichte van 2011. Dat is vooral te wijten aan een hogere melkproductie, die met 7,1 procent steeg. Volgens de NZO en LTO Nederland is een duidelijk verbetering van de efficiëntie nodig om de doelen op dit gebied te behalen.

Duurzame Zuivelketen streeft er verder naar weidegang minimaal op het niveau van 2012 te houden. In 2014 waren er echter minder bedrijven die weidegang toepasten.

Om deze trend te keren, stimuleert Duurzame Zuivelketen weidegang met behulp van onder andere financiële prikkels en door het ontwikkelen van nieuwe beweidingskennis en -concepten. Voor dierenwelzijn en biodiversiteit is de monitoring nog in ontwikkeling.

Bron: LEI Wageningen UR | Foto: Taco Witte, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)