Hoe zeewier de rijstproductie met 30 procent verhoogt

Rijst

07-01-2016 12:11 | Door: Chris Thijssen

Plantenvoeding op basis van zeewierextract kan leiden tot een 30 procent hogere rijstproductie. Daarnaast zou de voeding rijstplanten beter beschermen tegen ziekteverwekkers dan conventionele middelen.

Onderzoekers van het Philippine Nuclear Research Institute (PNRI) hebben een voedingssupplement voor planten ontwikkeld op basis van carrageen, dat wordt gewonnen uit bepaalde soorten eetbaar zeewier. De stof wordt door zijn gelachtige, verdikkende en stabiliserende eigenschappen veelal gebruikt in de voedselindustrie en als bindmiddel in tandpasta en shampoo.

Uit bevindingen van de Filipijnse wetenschappers blijkt dat de stof ook geschikt is als voedingssupplement voor rijstplanten. Zo zouden koolhydraten uit carrageen, die met een kleine dosis gammastraling zijn behandeld, de plantengroei verbeteren. Gammastraling is onzichtbare elektromagnetische straling met een hogere energie dan uv-licht en röntgenstraling. Ook zouden de bestraalde koolhydraten de planten resistenter maken tegen ziekteverwekkers.

65 procent hogere rijstproductie

Wanneer boeren het supplement gebruiken, kunnen ze hun rijstproductie volgens de onderzoekers met minimaal 30 procent verhogen. Bij een experiment nabij Manila leverde gebruik van het zeewiersupplement zelfs een 65 procent hogere rijstproductie op.

Het supplement is volgens de onderzoekers bovendien een duurzaam en goedkoop alternatief voor huidige plantenvoeding; zo zou er voor de productie niet meer nodig zijn dan het natuurlijke carrageen en water. Ondanks de bestraling zou het supplement niet radioactief worden, stellen de wetenschappers.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Philippine Nuclear Research Institute | Foto: CIAT, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij