Wetenschappers ontdekken bacterie bij kippen eerder

08-01-2016 10:26 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wetenschappers van de Oxford University kunnen met een nieuwe methode sneller ontdekken of kippen besmet zijn met de bacterie Campylobacter. Deze bacterie kan bij mensen een voedselinfectie veroorzaken.

De wetenschappers gebruiken een speciale camera waarmee de bewegingen van de kippen worden gemonitord. Tonen de kippen een afwijkend bewegingspatroon, dan dragen ze mogelijk de veelvoorkomende Campylobacterbacterie bij zich.

Deze bacterie, die in de darmen van kippen leeft, kan bij menselijke consumptie van rauw of niet-gaar kippenvlees voedselinfecties veroorzaken.

Kansen voor kippenhouders

Door de kippen vanaf de geboorte in de gaten te houden met een speciale camera en de bewegingen van de kippen nauwgezet te volgen, kunnen de onderzoekers binnen tien dagen vaststellen of kippen de Campylobacterbacterie bij zich dragen.

Dat is volgens de wetenschappers een stuk vroeger dan bij conventionele testmethodes. Kippenhouders zouden met de methode vroegtijdig kunnen ingrijpen wanneer er sprake is van besmetting. De onderzoekers zien dan ook kansen voor gebruik van de methode in de agrifood-sector. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: European Food Safety Authority, Oxford University | Foto: David Goehring Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij