Voer laat kippen met scherpe snavels minder pikken

Leghen

08-01-2016 12:11 | Door: Chris Thijssen

Een nieuw voerprogramma van De Hoop Mengvoeders moet pikgedrag en kannibalisme bij onbehandelde leghennen voorkomen.

Dat schrijft De Molenaar. Het Omnis-voerprogramma bevat speciale additieven en een hoger gehalte aan ruwe celstof. Hierdoor zouden leghennen met onbehandelde snavels minder pikgedrag vertonen. Daarnaast genezen eventuele wondjes sneller, stelt het bedrijf. De eerste proefrondes met het voer leverden dan ook een vol verendek bij leghennen op.

Met het Omnis-programma loopt De Hoop Mengvoeders vooruit op het Ingrepenbesluit dat vanaf 2018 geldt. Dit besluit verbiedt snavelbehandelingen bij leghennen, vleeskuikenouderdieren en kalkoen. De snavelbehandelingen zouden leiden tot stress en pijn bij de kippen. Onder veel pluimveehouders bestaat echter de angst dat de hennen met hun scherpe snavels andere hennen verwonden of doden.

Bepaalde samenstellingen in voer zouden dit gedrag kunnen voorkomen. Daarnaast spelen opfok, huisvesting en management van de pluimveehouder een rol. Volgens De Hoop kunnen pluimveehouders zich voorbereiden op dit besluit, door bijvoorbeeld in een deel van het pluimveebedrijf nu al onbehandelde hennen te houden.

In Duitsland, waar het verbod op snavelbehandeling al vanaf 2017 geldt, ziet De Hoop een groeiende vraag naar eieren van onbehandelde hennen. Met het nieuwe voerprogramma speelt het bedrijf ook in op deze vraag.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: De Molenaar | Foto: Thomas Vlerick, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij