Duurzamere chrysantenteelt op water blijkt succesvol

Chrysanten

14-01-2016 15:34 | Door: Chris Thijssen

Ook de vierde proef met chrysanten op water in Proeftuin Zwaagdijk is geslaagd. Dit biedt kansen voor een duurzamere teelt van de bloemen.

Proeftuin Zwaagdijk is een agrarisch onderzoekscentrum op het gebied van praktijkgericht onderzoek. In de periode oktober tot december 2015 voerde het centrum, samen met bedrijven als Dekker Chrysanten, Fred van Paassen en Green Simplicity, een proef met chrysanten op water uit.

Net als in de drie voorgaande proeven, die eerder in 2015 werden uitgevoerd, werden de chrysantenstekken in verlijmde kokospluggen gestekt en na de beworteling op drijvers van Botman Hydroponics geplaatst. De drijvers lagen op een voedingsoplossing die enkele decimeters diep lag. Deze oplossing werd continu in beweging gehouden en belucht.

Minder chemische gewasbescherming

Bij de proef was er geen uitval en het gemiddelde takgewicht was hoog, stellen de onderzoekers. “Zowel het blad als de wortels waren van uitstekende kwaliteit en dit was ook het geval in de objecten waarin voor de vierde keer op rij werd geteeld zonder de voedingsoplossingen te vernieuwen of te ontsmetten”, meldt het onderzoekscentrum in een bericht.

De proeven met chrysantenteelt op water moeten bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzaam teeltsysteem. Het gebruikte systeem leidt volgens Proeftuin Zwaagdijk tot een forse beperking van het gebruik van meststoffen en chemische gewasbescherming.

Proeftuin Zwaagdijk laat weten dat meer geïnteresseerde partijen zich hebben gemeld. Het onderzoekscentrum heeft een aanvraag voor financiering van een vervolgtraject ingediend.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: | Foto: Forest and Kim Starr, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)
 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij