Hoe ionisatie boeren belastingvoordeel oplevert

15-01-2016 12:23 | Door: Chris Thijssen

FreshlightAgri uit Apeldoorn maakt ionisatielampen waarmee veehouders de lucht in hun stallen kunnen zuiveren van stof. De innovatie is onlangs erkend door de Maatlat Duurzame Veehouderij.

Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad (RD). Lucht in stallen zit vol met ammoniak, (fijn)stof, bacteriën en virussen. FreshlightAgri in Apeldoorn heeft een techniek ontwikkeld waarmee deze verontreiniging uit de stallucht zijn te zuiveren.

Energiearme lampen, waarin ionisatie en koolstofborstels zijn verwerkt, produceren ionen. Deze negatief elektrisch geladen deeltjes binden de ammoniak, het stof en de bacteriën aan zich, waarna deze op de grond neerdalen. Hierdoor blijven de staldieren volgens FreshlightAgri vitaler en neemt de infectiedruk af. Dat vermindert  ook het noodzakelijke antibioticagebruik.

Uit proeven blijkt bovendien dat vleeskuikens in een stal met ionisatielampen minder voer nodig hebben, minder vaak vroegtijdig doodgaan en een hoger eindgewicht hebben dan dieren in een stal zonder deze lampen, schrijft het RD. De ionisatielampen hangen volgens het bedrijf in meer dan tweehonderd stallen, voornamelijk in kippenstallen.

Belastingvoordeel

De technologie van de Apeldoornse leverancier is onlangs erkend door de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) van Stichting Milieukeur. Dit is een certificatiesysteem voor duurzame veestalen, met aandachtspunten als de uitstoot van ammoniak en fijnstof, brandveiligheid en energieverbruik. Wanneer veehouders aan bepaalde normen voldoen, kunnen ze in aanmerking komen voor belastingvoordelen.

Om aan de normen van deze thema’s te voldoen, moeten ze punten scoren. Voor de fijnstofnorm van de MDV zijn honderd punten nodig. Met de installatie van ionisatielampen in hun stal, zouden veehouders er al dertig verdienen. De investering ligt, afhankelijk van de oppervlakte van de stal, tussen de € 7.500 en € 10.000.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Reformatorisch Dagblad, FreshlightAgri

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij