Met opbrengst uit zonnepanelen asbestsanering financieren

Asbestsanering

19-01-2016 09:26 | Door: Chris Thijssen

Kingspan Energy biedt agrarische bedrijven asbestsanering zonder oponthoud voor de boer. Met de besparing die boeren realiseren door het gebruik van zonnepanelen, kunnen ze de sanering financieren.

Met het Future Proof-concept richt Kingspan Energy, leverancier van duurzame gebouwschiloplossingen in Tiel, zich op veilige en effectieve asbestsanering. Hiermee zegt het bedrijf vroegtijdig in te spelen op het verbod vanuit de Rijksoverheid op asbestdaken per 2024.

Volgens de Rijksoverheid ligt er in Nederland z’n 120 miljoen vierkante meter asbesthoudend materiaal op daken, waarvan 80 miljoen op agrarische gebouwen. “De agrarische markt kampt met een capaciteitsprobleem”, stelt Ivo Stroeken, projectmanager bij Kingspan Energy.

Er wordt volgens Stroeken per jaar zo’n 4 miljoen vierkante meter asbest gesaneerd in de Nederlandse markt. “Als we op dit tempo doorgaan, halen we de deadline van 2024 niet. Met Future Proof boeken we tijdswinst”, zegt de projectmanager.

Financieren met energiebesparing

Asbestdak

Om de agrarische daken veilig te saneren, spuit Kingspan Energy een speciaal schuim in op het asbestdak. Dit schuim trekt door de golfplaten heen en kapselt asbestvezels in. Als de plaat breekt, komt er dus geen asbest vrij, waardoor de gezondheid niet in gevaar komt. Hierdoor kunnen agrarische bedrijven bovendien volledig operationeel blijven tijdens de werkzaamheden, stelt het bedrijf.

Voor de agrarische sector blijkt de financiële investering van de asbestsanering een obstakel. “Om dit obstakel weg te nemen, verzorgen wij die financiering vanuit ons investeringskapitaal”, zegt Pieter Snelder, commercieel directeur van Kingspan Energy.

“Klanten hebben vijftien jaar om ons terug te betalen. Dankzij de energiebesparende maatregelen die we treffen, zoals het aanbrengen van zonnepanelen of LED-verlichting, bespaart de klant geld om daarmee het dak af te betalen."

Verschillende provincies bieden met het programma 'Asbest eraf, zonnepanelen erop' al enige tijd subsidie op het saneren van asbestdaken en het plaatsen van zonnepanelen. Deze regeling is in de meeste provincies recent verlengd.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Kingspan Energy | Foto: Header-foto: Albert Ter Harmsel, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven), In tekst-foto: Kingspan Energy (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) 

 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij