Elektrische tractor met ‘maximale trekkracht’ kost € 350.000

20-01-2016 12:23 | Door: Chris Thijssen

De Multi Tool Trac is volgens de Nederlandse makers de eerste elektrisch aangedreven tractor ter wereld. Door GPS-besturing houdt de machine het land in goede conditie.

Dat schrijft dagblad Trouw. De tractor is ontwikkeld door machinefabrikant Boessenkool, Van Ham Organisatie & Advies en verschillende technische partners. Zij presenteren de elektrische tractor woensdag op het Binnenhof in Den Haag, waar werkgeversorganisaties de nationale maakindustrie promoten.

De Multi Tool Trac is elektrisch aangedreven met een elektromotor in elk wiel met 22 kilowatt vermogen. Daardoor is de tractor, die rond de € 350.000 kost, niet alleen vierwielaangedreven, maar wordt hij ook vierwielgestuurd. Dat leidt volgens de makers tot maximale trekkracht.

Elektriciteit komt uit de batterij van 30 kilowattuur, die zich achter de cabine bevindt. Deze kan steeds worden opgeladen. De dieselgenerator aan de voorkant, levert stroom tijdens langdurige ritten op het land.

Optimale plantengroei

Dankzij nauwkeurige GPS-besturing rijdt de tractor altijd over dezelfde sporen. Zo behoudt de rest van het land een goede conditie voor optimale plantengroei, stelt Boessenkool. De bestuurder bedient de tractor met een simpele joystick. De makers werken nog aan (onbemande) besturing op afstand via internet.

Wanneer de tractor op de akker rijdt, is deze breed, terwijl het voertuig op de weg smal wordt. Doordat de cabine kan schuiven, heeft de bestuurder op de akker goed zicht op de werktuigen onder de tractor. Op de weg kan hij de cabine naar voren schuiven om veilig zicht op het verkeer te hebben. De Multi Tool Trac heeft nu echter nog geen toestemming voor rijden op de openbare weg.

Het Nederlandse bedrijf Farmertronics uit Deurne werkt aan het prototype van een onbemande elektrische tractor met brandstofcel-aandrijflijn. Het voertuig krijgt een motor die geschikt is voor waterstof, afkomstig uit elektriciteit van wind- en zonne-installaties.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Trouw, Multi Tool Trac

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij