Online tool laat telers kwaliteit restwater verhogen

Kas

22-01-2016 07:23 | Door: Chris Thijssen

Delphy en LTO Glaskracht Nederland lanceren een tool waarmee glastuinbouwers hun waterstromen in beeld kunnen brengen. De tool biedt onder meer adviezen om het gebruik van gewasbescherming te verminderen.

Per 1 januari 2018 geldt voor telers een verplichte zuivering van restwaterstromen. Zij moeten vanaf dat moment zuiveringsinstallaties gebruiken om de gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen met minimaal 95 procent uit het te lozen water verwijderen.

Om de waterstromen voor bedrijven in kaart te brengen, hebben Delphy, de nieuwe naam van DLV Plant-GreenQ, en LTO Glaskracht Nederland een online tool ontwikkeld. Deze KasWaterWeter biedt telers rekenmodules en checklists, waarmee telers de waterkwaliteit kunnen verhogen. Daarnaast geeft de tool advies om het gebruik van gewasbescherming en meststoffen terug te dringen.

De inhoud van de zelfscan is gebaseerd op verschillende onderzoeken in het kader van Glastuinbouw Waterproof, met financiering van het Productschap Tuinbouw en Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Glastuinbouw Waterproof | Foto: U.S. Department of Agriculture, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.



Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij