Protix levert eerste insectenolie bij Coppens Diervoeding

Kuikens

23-01-2016 10:02 | Door: Chris Thijssen

Insectenkweker Protix heeft de eerste insectenolie geleverd bij Coppens Diervoeding in Helmond. De diervoederproducent is het eerste bedrijf dat dit product in diervoeding toepast.

Coppens Diervoeding kan vanaf nu voer voor varkens en kippen leveren waaraan insectenolie is toegevoegd. De eerste olie is donderdag geleverd door insectenkweker Protix uit Dongen. De olie komt van larven van de zwarte soldaatvlieg.

De veevoederproducent werkt al zes jaar aan de toepassing van insecten in voer. In deze tijd analyseerde de producent zowel de insectenolie van Protix als verschillende eiwitbronnen uit insecten uitvoerig.

Uit de analyses blijkt dat de toevoeging van de olie aan veevoer, de gezondheid van kippen en varkens bevordert. Zo verbetert de olie volgens Coppens de darmgezondheid, wat leidt tot een lager antibioticagebruik, betere groei, minder uitval en dus een hogere opbrengst.

Alternatieve grondstof

Behalve goed voor de gezondheid, is het gebruik van insectenolie in veevoeding volgens het bedrijf ook duurzaam. “Insectenolie is milieuvriendelijk, omdat laagwaardige grondstoffen een hoogwaardige toepassing krijgen. Groene reststromen worden door insecten omgezet”, schrijft Coppens.  

“Daarnaast wordt de olie niet aangevoerd uit Noord- en Zuid-Amerika, Brazilië of Maleisië, maar komt die uit Nederland.” Het bedrijf ziet de toepassing van de insectenolie in mengvoer dan ook als een eerste zichtbare stap naar een overschakeling naar alternatieve grondstoffen.

Insecteneiwitten mogen nu nog niet direct worden gebruikt in veevoer, tenzij het gaat om onderzoek. Door eiwitten en olie uit de insectenpuree te scheiden, kunnen de bedrijven dat verbod omzeilen.  

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Coppens Diervoeding | Foto: Osman Kalkavan, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij