Telers hergebruiken water veilig door UV-waterontsmetting

Priva

26-01-2016 07:22 | Door: Chris Thijssen

Priva komt met een waterontsmettingssysteem met UV-licht voor tuinbouwbedrijven. Hiermee kunnen telers gietwater langer hergebruiken.

De Priva Vialux M-Line breekt organismen af die aanwezig zijn in gietwater voor de tuinbouw. UV-ontsmetting maak het volgens Priva mogelijk om water langer op een veilige manier te hergebruiken, zonder gebruik van chemicaliën. Doordat meststoffen niet worden weggespoeld, kunnen deze efficiënter worden gebruikt en vindt er volgens Priva minder milieuverontreiniging plaats.

Het systeem bestaat uit meerdere ontsmettingskamers en maakt gebruik van UV-licht in een breed spectrum. De verschillende golflengten breken samen schimmels, bacteriën en virussen in het water af.

Priva Vialux

Afbraak gewasbeschermingsmiddelen

Als er bij de teelt geen risico op virussen is, kan de teler een lagere UV-dosering instellen. Dat bespaart volgens Priva energie en verhoogt de capaciteit van het systeem.

Daarnaast kunnen telers de ontsmettende werking van het systeem versterken, door er een extra waterstofperoxidedosering aan toe te voegen. Deze combinatie zou 80 procent van de gewasbeschermingsmiddelen in het water afbreken.

Volgens Priva is het modulaire systeem ook aantrekkelijk wat betreft gebruikersgemak. Zo kunnen telers verschillende onderdelen van het systeem, zoals de UV-lamp of de –sensor, zelf vervangen. Dat leidt tot minder onderhoudskosten en uitvaltijd, stelt het bedrijf.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Priva | Foto’s: Priva (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij