28-01-2016 18:06 | Door: Aveline Bies

IJsland, dat aardwarmte in overvloed heeft, wil een nieuwe exportmarkt aanboren door glastuinbouwers te laten profiteren van de aanwezige aardwarmtebronnen in het land.

Dat schrijft The Progressive Farmer. Waar in Nederland in de buurt van bestaande kassen aardwarmtebronnen worden aangeboord, lijkt dat in IJsland precies andersom te gaan. Het land, waarin aardwarmte in 70 procent van het energieverbruik voorziet, ziet kansen voor het bouwen van kassen in de buurt van bestaande aardwarmtebronnen.

Dat moet de export van landbouwproducten een impuls geven.

$ 17,1 mln voor tomatenkas

Volgens het energiebedrijf Reykjavik Energy levert geothermie IJsland jaarlijks tussen de $ 480 mln en $ 830 mln op. Dat staat gelijk aan 4 tot 6 procent van het bruto nationaal product van het land.

In plaats van het simpelweg exporteren van energie-overschotten, zoals stroom van het IJslandse elektriciteitsnet, focust het land op bedrijven die deze energie kunnen gebruiken.  President Ólafur Ragnar Grímsson gelooft dat aardwarmte een toegevoegde waarde voor de landbouw is.

Een groep IJslandse investeerders steekt dan ook $ 17,1 mln in de bouw van een tomatenkas van bijna 5 hectare. De kas wordt gebouwd bij een aardwarmtebron in Reykjavik. Het is de bedoeling dat de telers de tomaten gaan exporteren naar Groot-Brittannië. De aardwarmtebron gaat zowel elektriciteit als warm en koud water aan de kas leveren.

Teelt met kleine voetafdruk

Momenteel zijn er slechts enkele glastuinbouwers in IJsland, die zo’n 1.500 ton tomaten, komkommers en wortelgewassen produceren. Die worden vooral lokaal verkocht. Wanneer nieuwe er nieuwe glastuinbouwbedrijven bijkomen, die profiteren van de aanwezige aardwarmtebronnen, verwacht Grímsson dat IJsland meer kan exporteren.

“Als we aardwarmte optimaal inzetten, hoeven we geen tomaten meer importeren. Als ze het in Nederland kunnen, is het hier helemaal kinderspel”, stelt de IJslandse president. “Dit is mogelijk de start van een nieuwe exportmarkt van IJsland, met paprika’s en tomaten. Vrij van pesticiden en met een kleine voetafdruk.”

Bron: dtn.com | Foto: Ásgeir Eggertsson [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)