Hygiënische varkensstal halveert antibioticagebruik

Varkens

29-01-2016 07:48 | Door: Chris Thijssen

Een eerste proef met een nieuwe stal voor vleesvarkens van MS Schippers blijkt succesvol. Door optimale hygiëne is de helft minder antibiotica nodig.

MS Schippers, een bedrijf dat middelen en diensten levert aan agrarische bedrijven, opende in september 2015 Proefboerderij de Raamloop, waarin het bedrijf de ontwikkeling van vleesvarkens in een reguliere stal vergelijkt met vleesvarkens in een stal waarin optimale hygiëne centraal staat.

In deze Hy-Care Rendementstal doet het bedrijf vier aanpassingen op het gebied van hygiëne. Zo wordt de stal regelmatig gereinigd en ontsmet, en varkens krijgen zo schoon mogelijk drinkwater. Daarnaast zijn de vloeren en wanden met coatings afgesloten en moet preventieve bestrijding de aanwezigheid van vliegen voorkomen.

50 procent minder antibiotica

De eerste resultaten op Proefboerderij de Raamloop zijn volgens MS Schippers veelbelovend. Waar in de reguliere stal sprake is van een groei van circa 800 gram per dag - ongeveer gelijk aan het landelijk gemiddelde - groeien de varkens in de Rendementstal 950 gram per dag. Daarnaast is er in deze stal 50 procent minder antibiotica nodig en zou de voederconversie met bijna 10 procent verbeteren.

De proef met de stal voor vleesvarkens startte na de succesvolle uitvoering van een project met een zeugenstal. In deze stal groeiden de biggen niet alleen beter, volgens MS Schippers nam ook het antibioticagebruik met 90 procent af.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: MS Schippers | Foto: MS Schippers (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij