04-02-2016 14:41 | Door: Chris Thijssen

Agrifirm Plant en Alpro gaan samen de duurzame sojateelt in Nederland verder ontwikkelen. Dit moet de beschikbaarheid van lokale soja bevorderen.

Doel van de samenwerking tussen Alpro en Agrifirm Plant is de realisatie van een duurzame en efficiënte sojaketen. Hierbij staat het delen van kennis, informatie en ervaring volgens de bedrijven centraal.

Zo is het door de samenwerking met Alpro mogelijk om de in Nederland geteelde soja te verwerken in het hoogste kwaliteitssegment, stelt Agrifirm Plant, dat akkerbouwers en telers ondersteunt bij de teelt van gewassen.

Belang lokale sojateelt

Agrifirm Plant bezit op zijn beurt de benodigde faciliteiten voor de sojateelt, zoals opslagruimte en drogings- en reinigingsmogelijkheden. Deze faciliteiten zijn volgens de bedrijven noodzakelijk als tussenstap voor de verwerking van sojabonen tot sojadranken.

Alpro maakt zijn producten met soja die wordt geproduceerd in Canada en Europa, naar eigen zeggen met respect voor de telers en hun omgeving. De producent zegt echter het belang in te zien van lokale sojateelt om een bijdrage te leveren aan de verdere verduurzaming van de landbouw. In 2016 komt al meer dan 50 procent van de soja van het bedrijf uit Europa.

In DuurzaamBV Radio zei Wil Duivenvoorden, Leading Professional Agri en Food van Royal HaskoningDHV, dat voedselproducenten zich meer bewust worden van het belang van het terugdringen van de voetafdruk van sojateelt.

“Soja is natuurlijk niet een van origine Nederlands product, maar coöperaties als Agrifirm investeren om in samenwerking met universiteiten naar een product te komen dat hier in het Nederlandse klimaat goed kan groeien”, zei hij tijdens de uitzending. Door duurzame soja in Nederland te produceren, elimineer je volgens Duivenvoorden dan ook een aantal van de voetafdruk-consequenties.

Bron: Agrifirm Plant | Foto: CIAT, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)