‘Mestloze veehouderij binnen 5 tot 10 jaar is mogelijk’

Koeien

09-02-2016 07:43 | Door: Chris Thijssen

De Nederlandse veehouderij kan binnen vijf tot tien jaar opereren zonder een mestoverschot. Aalt Dijkhuizen, Topteam Agri & Food: “Maar dan moet je als sector wel investeren in technologie en innovatie.”

Dat schrijft BoerenBusiness.nl naar aanleiding van de algemene ledenvergadering van de coöperatie CZAV in Goes. Volgens Dijkhuizen moeten agrarische ondernemers niet langer afwachten totdat de politiek besluit wat zij moet doen, maar zich vooral richten op de markt. “Uw inkomen ligt in de markt. Daar blijft het knokken.”

Zo moet de sector volgens hem in de mestdiscussie zelf de handschoen oppakken. “Wat zou het fantastisch zijn als de Nederlandse sector zelf het mestbeleid oplost en als eerste een mestloze veehouderij heeft. Dat kan binnen vijf tot tien jaar. Als de sector zelf investeert in technologie voor de verwerking en de verwaarding van mest.” De afhankelijkheid van de politiek is nu te groot, aldus Dijkhuizen, daarbij onder meer verwijzend naar het huidige overleg over de fosfaatrechten.

Daarbij wordt het volgens hem in de komende decennia heel normaal dat agrarische ondernemers reststromen als mest, maar ook biomassa als bijvoorbeeld bietenblad, als waardevolle grondstoffen gaan zien. “Die ontwikkeling is in gang gezet, maar de technologie moet zich verder verbeteren en vestigen.” Dit kan op termijn ook een hoger rendement voor een agrarisch ondernemer opleveren, gaf Dijkhuizen aan.

Hoge productiviteit

Want de toekomst van de agrarische sector zit, zo legde Dijkhuizen een van zijn stokpaardjes aan de ongeveer duizend deelnemers aan de ledenvergadering voor, in de hoogproductieve landbouw. Een hoogproductieve landbouw geeft, zo motiveert hij, een veel lagere footprint per hectare of kilo product dan de extensieve variant. “De duurzaamheidsdiscussie gaat altijd richting het regionale, het kleinschalige. Maar daar maak je het echt niet beter mee dan bedoeld. Hoge productiviteit is ontzettend goed voor de duurzaamheid.”

Als voorbeeld noemde hij daarin de balans die moet worden gevonden in dierenwelzijn en milieudruk. “De trager groeiende kip waar supermarkten nu naar overstappen, heeft per kilo groei meer voer nodig. Dus de emissie ligt 20 tot 25 procent hoger, bij biologische kippen is dat zelfs 60 procent meer. Het dierenwelzijn is beter, maar de druk op het milieu hoger. Kan dat straks uit?”

Dijkhuizen heeft echter vertrouwen in de kracht van de Nederlandse agrarische sector. Volgens hem loopt deze mondiaal voor en deze voorsprong gaat zich op termijn uitbetalen. “Heel de wereld gaat steeds meer op Nederland lijken. Overal gaat de grondprijs omhoog, wordt arbeid duurder en groeit de concurrentie in grondstoffen. Daarom is er ook zoveel internationale interesse voor de Nederlandse food- en agrisector. Wij hebben goud in handen.”

Lees ook op BoerenBusiness.nl:

Nedersoja straks in Alpro-sojadrinks te vinden

Syngenta accepteert bod van € 39 mrd

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: BoerenBusiness | Foto: U.S. Department of Agriculture, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.



Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij